Internetin tulevaisuus

2020-luku tuo varmasti tullessaan jälleen sellaisia teknisiä kehitysaskeleita, joista emme tiedä vielä mitään. nykyiset kotien ADSL tai kuituyhteydet mitä todennäköisesti tulevat muuttumaan täysin langattomiin verkkoihin sitä myöten, kun uudet mobiiliverkot varmistavat saman saavutettavuus tason, kun nykyiset lankaverkot. Totta kai viranomaisille jää vielä runkoverkko ja varmasti pankit yms laitokset tulevat jatkossakin käyttämään nettisivustojen tapaan runkoverkkoa, mutta kotien ja käyttäjien internet liikenne tullee siirtymään täysin mobiiliverkkoihin.

Mobiililaitteet

Nykyhetken älypuhelimet ovat jo nyt todellisia teknisiä monikapistuksia, joissa puhelimen lisäksi on niin kameraa, videota, ja kymmeniä jollei satoja erilaisia sovelluksia, joiden lukumäärä vain tuntuu kasvavan hetki hetkeltä. Nuoriso on oppinut käyttämään mobiililaitteita jo konttaus ja kävelyiässä, joten tulevaisuuden sovellukset ja tarpeet syntyvät sitä kautta ilman, että me vanhempien sukupolvien ihmiset edes osaamme ajatella mahdollisuuksien kirjoa. Jo nyt sana kirjoituskone ja puhelin itse laitteena ovat monille tuntemattomia ja pian myös tietokoneet tulevat osittain katoamaan kodeista mukana kuljetettavien älylaitteiden kehittyessä edelleen. On jo nyt nähtävillä kehitysmerkkejä, missä ihmisen sisään ihon alle asetetaan älykkyyttä seuraamaan meitä ja pitämään meistä tilastoja. Kellokaan ei ole ranteessa enää kello, vaan älylaite, johon voi yhdistyä niin puhelimen ominaisuudet kuin paikkatietoa sekä oman kehon toimintojen seurannat. Internetissä liikkuvan datan määrän kasvulle ei näy loppua. Kun kuluttajat innostuvat jatkuvasti uusista sovelluksista ja samaan aikaan langattoman tiedonsiirtoverkon laatu kasvaa ja käyttökustannukset laskevat, bittien virta ihmisten laitteisiin voimistuu entisestään.

ioT

Internet of Things eli esineiden internet. Esineiden internet tarkoittaa internetiin liitettäviä laitteita ja esineitä, joita voidaan ohjata verkossa. Verkkoon kytkettävät esineet helpottavat arkea, koska laitteet osaavat hoitaa rutiinitehtäviä automaation avulla. Verkossa voi olla esimerkiksi älytaloja kodinkoneineen, itseajavia ajoneuvoja ja muita laitteita, jotka välittävät dataa toisilleen ja reaaliaikaista informaatiota käyttäjilleen. Käyttäjä voi seurata esimerkiksi kotinsa toimintoja, energian kulutusta tai kutsua autonsa työpaikalleen verkon yli. Tällaiset sovellukset tulevat lisääntymään, oli niillä todellista tarvetta tai ei. Lisääntyvät tekniset ominaisuudet ajavat kehitystä eteenpäin ja aina kehityksen ohessa tulee ihmisille turhaa tietoa ja turhia tavaroita. ioT tuottaa ihmisille lisää tietoa vaikka edellisenkään tietomäärän käsittelylle ei ole aikaa.

Scifi tulevaisuus

Ennen puhuttiin science fictionista eli tieteellisesti kuvitelmasta ja luotiin elokuviin tulevaisuuden maailmoja. Jo nyt olemme nähneet, että moni 80- ja 90-luvun elokuvien täysin scifi ajatus on jo toteutunut ja autotkin voivat jo lentää ja ajaa itsestään. Moni tekninen mahdollisuus on jo saavutettu, mutta ihminen haluaa olla vielä pitkään se, joka tekee päätöksen ja niinpä ei tulevaisuudessakaan mennä aina tekniikka edellä.

5G

Kaupungin asukkaiden, liikenteen, rakennusten ja infrastruktuurin liittäminen 5G-verkkoon luo turvallisuutta ja tehokkuutta sekä kustannussäästöjä yhteiskunnalle. Mutta samalla tekniikka luo näennäisen turvallisuuden kerroksen ja osa tällä hetkellä tehtävästä tarpeellisesta huoltotyöstä jätetään tekemättä, koska se ei tilastollisesti ole vaadittua – miten käy yhteiskunnan, kun entistä enemmän monitorointia automatisoidaan, kuka enää tekee helppoja manuaalitöitä? Biosensoreiden ja 5G:n ansiosta terveyden seuraamisesta tulee helpompaa, ja huippukirurgi voi suorittaa etäleikkauksen jopa toiselta puolelta maapalloa. Tarkoittaako se samalla kustannuksien laskua vai nousua, onko kaikilla kansalaisilla pääsy samoihin palveluihin vai tuleeko terveyspalveluissa usean eri tason ja hintalapun palvelukokonaisuuksia, jolta yhteiskunta jo nyt tuntuu olevan kun perus terveydenhoito on ongelmissa ja yksityissairaaloissa ovi tehdä melkeinpä mitä tahansa, Virtuaalitodellisuus ja 5G mullistavat koulutuksen, kun opiskelijat voivat oppia uusia kieliä niiden alkuperäisympäristössä tai vaikka matkustaa tutkimaan toisen mantereen kasvistoa. Ja jälleen kerran myös tähän kehityskohtaan tulee kustannukset ja rajoitukset, ketkä pääsevät, ja ketkä saavat ja toisaalla ne joille ei edes anneta mahdollisuuksia.

Netin design

Nykyverkkojen nopeudet jo nyt mahdollistavat todella näyttäviä nettisivustoja ja katselemmehan jo elokuvia kännyköillä ja suoria urheilulähetyksiä tietokoneen ruudulta, joten erilaisten virtuaaliset todellisuudet, yhdistetyt todellisuudet ja suoratoisto ovat tulossa myös nettisivuille. Tulevaisuuden yritysten nettisivut ovat varmasti entistä enemmän yhdistelmä staattista tietoa, todellista ihmisten välistä kommunikaatiota, AI-ominaisuuksia ja entisestään nopeampaa kanssa käymistä.